Mijn baby wil niet slapen..
Het is weer zover: jouw baby wil niet slapen. Je zoekt op internet naar oplossingen en ik hoor je al denken als je dit blogartikel tegen komt: “zou dit het zoveelste artikel zijn met al die gebruikelijke tips om mijn baby zogenaamd beter in slaap te krijgen?” Ons antwoord is: “ja, voor een deel wel, want veel van die gebruikelijke tips helpen echt!”.
Toch denken wij dat wij naast het ‘standaard lijstje met de beste slaaptips voor baby’s’, ook een echte unieke gouden tip hebben voor alle nachtouders die niet aan hun slaap toekomen door hun slecht slapende baby. Een tip die je misschien nog niet eerder hebt gehoord!
Lees dus snel verder! 🙂
Wil jouw baby niet slapen? Wat kun je doen?
- Creëer de beste slaapomgeving voor jouw baby
- Herken de vermoeidheidssignalen van je baby
- Zorg voor ritme en regelmaat
- Maak een slaapplan
- Begin met slaaprituelen
- Als je baby tussendoor wakker wordt
- De gouden tip: gebruik een ademende pop.. een wat?
Slaapproblemen bij baby’s… welke ouder kent ze niet. Elke periode van een klein kindje is er weer een met vele verrassingen. En of je nu een, twee of meer kinderen hebt, het verschil tussen hoe al jouw kinderen slapen kan er een van dag en nacht zijn. Dat je er moe van wordt is logisch, maar soms houdt de periode met slapeloze nachten zo ontzettend lang aan, dat je eigenlijk de wanhoop nabij bent. De vraag is dan natuurlijk:
Wat kun je dan nog doen?
Er zijn allerlei manieren om je baby ’s nachts beter te laten slapen. Hieronder volgen de beste slaaptips op een rijtje. Je kunt deze slaaptips allemaal proberen toe te passen in een soort stappenplan.
Alle beste slaaptips op een rijtje: een top 7!
1. Creëer de beste slaapomgeving voor jouw baby
Als allereerst is het natuurlijk van belang om de slaapomgeving van je baby helemaal rustgevend te maken. Uiteraard zullen de meeste kinderkamers hier dan ook wel aan voldoen. Toch is het even belangrijk om te melden dan een kinderkamer (of de ouder-kamer als je kindje op jullie kamer ligt) met veel spullen, het slaapritueel kunnen verstoren. Baby’s zijn namelijk ontzettend gevoelig voor allerlei prikkels. Zo zorgen bijvoorbeeld te veel lichtgevende of geluid-makende objecten alleen maar voor extra afleiding voor het slapen gaan. Een klein lichtje of een speelgoedje met een rustgevend liedje is natuurlijk geen probleem. Uiteindelijk draait eigenlijk alles om het vinden van een goede balans. Zolang er niet te druk mee wordt omgegaan, kun je het zelfs gebruiken als onderdeel van een slaapritueel. Een fijn lichtje om bijvoorbeeld te gebruiken is een zoutlamp. Een zoutlamp zorgt wel voor licht (fijn voor tijdens de voedingen of verschonen) maar het licht is niet fel. Het geeft een beetje een oranje/rode gloed af.
Zorg in de kinderkamer uiteraard ook voor het juiste materiaal. Gebruik niet alleen een goed bedje, maar gebruik bijvoorbeeld ook een ademend matrasje in het geval dat jouw baby al kan omrollen.
2. Herken de vermoeidheidssignalen van je baby
De basis van een goed slaapritme leg je door in eerste instantie uit te gaan van de behoeftes van je baby. Vanuit de natuur is er namelijk geen vast tijdstip bepaald waarop jouw baby naar bed moet gaan. Het tijdstip waarop een baby moe wordt is hiervoor een uitstekende eerste indicatie. Echter dit tijdstip verschilt natuurlijk per baby, per leeftijd en zelfs per dag! Het is dus als allereerst belangrijk om de vermoeidheidssignalen te herkennen bij jouw baby. Denk hierbij aan gapen, oogjes wrijven, wegkijken of jammeren. Als je deze signalen herkent, dan is het tijd om je baby naar bed te brengen. Wacht hier dan ook niet te lang mee. Als het perfecte moment voorbij is, dan heb je de kans dat jouw baby juist gaat ‘vechten’ tegen de slaap. Dit kan er uiteindelijk weer toe leiden dat jouw baby helemaal niet meer wil slapen.
3. Zorg voor ritme en regelmaat
Als het naar bed brengen van je baby steeds beter gaat, dan wordt het tijd om er ritme en regelmaat in te brengen. Breng de verschillende tijdstippen wanneer je baby gaat slapen zo dicht mogelijk bij elkaar. Zo creëer je na verloop van tijd een vast tijdstip om je baby naar bed te brengen. Dit geldt voor zowel de nachtslaap als de slaapjes overdag. Ook overdag is het namelijk belangrijk om je baby op vaste tijden naar bed te brengen.
4. Maak een slaapplan
Nadat je bepaalde patronen begint te herkennen in de slaapcyclus van jouw baby, wordt het tijd om een slaapplan te maken. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Wanneer je een slaapplan maakt, dan houd je hierbij rekening met slaaptijden, wakkertijden en voedingstijden. Zorg voor een gedegen en haalbaar slaapplan om jouw baby naar bed te brengen. Blijf het slaapplan aanpassen aan de leeftijd en behoefte van je kind.
Voordat je aan een slaapplan begint stel je jezelf eerst de volgende vragen: Wat zijn de gemiddelde slaaptijden van jouw baby op dit moment? Hoe lang is jouw baby ’s ochtends wakker voordat hij of zij weer moe wordt? Hoe lang duren de middagslaapjes van jouw kindje? Op welke tijden krijgt jouw kindje voeding?
Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kun je beginnen met het opstellen van een slaapplan. Begin hierin bijvoorbeeld met het bepalen van de duur van de eerste ‘wakkertijd’ van jouw baby. Dit is de tijdsduur vanaf het moment dat jouw baby ’s morgens wakker wordt tot het moment dat jouw baby weer moe wordt en gaat slapen. Dit kan dus al na een uurtje in de ochtend zijn. Stem het volgende tijdstip waarop jouw kindje naar bed toe gaat af met de voedingstijden van jouw kindje. Je kunt het voeden van jouw kindje zelfs onderdeel maken van een eventueel slaapritueel. Op deze manier maak je een strak stappenplan om jouw baby naar bed te brengen. Hierover lees je verderop wat meer.
Afhankelijk van de leeftijd van jouw kindje, is het noodzakelijk om meerdere ochtend/middag dutjes in te lassen. Baby’s hebben meerdere ochtend/middagdutjes nodig, afhankelijk van de leeftijd.
Mocht je een keer willen afwijken van het slaapplan, dan is dat op zich geen ramp. Zorg er dan wel weer voor dat je de volgende dag weer terug gaat naar het ‘normale’ ritme. Voorspelbaarheid is erg belangrijk voor baby’s.
Hieronder een schema van de wakkertijd van je baby:
Van geboorte tot en met 2 weken: 45 minuten
2 weken tot 2 maanden: 60 minuten
2 maanden – 4 maanden: 60 minuten – 90 minuten
4 maanden – 6 maanden: 90 minuten – 120 minuten
6 maanden – 8 maanden: 120 minuten – 180 minuten
8 maanden – 12 maanden: 180 minuten – 240 minuten
Een voorbeeld:
Jouw baby is 6 maanden en wordt ’s morgens meestal rond 7.15 uur wakker; het perfecte moment om je kindje dan weer op bed te leggen is 2/3 uur later; dus tussen 9.15 uur en 10.15 uur.
Als je kindje dan weer wakker wordt om 11.30 uur, breng je kindje dan weer tussen 13.30 uur en 14.30 uur naar bed.
De slaaptijden kunnen verschillen per dag, maar uiteindelijk gaat het dus om een strak schema van de wakkertijden, en dus niet van de slaaptijden!
5. Begin met slaaprituelen
Hoe zorg je er nu voor dat jouw baby op ‘vaste’ tijdstippen naar bed gaat? Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn vaste slaaptijden niet het belangrijkste, daarentegen zijn vaste wakkertijden en deze niet overschrijden wel heel erg belangrijk!
Hier kun je aan werken door middel van voorspelbaarheid en een slaapritueel. Voordat je baby naar bedje toe gaat kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde handelingen elke keer te herhalen. Zo kun je er voor kiezen om voor het slapen gaan nog eerst even wat te spelen (niet te druk!), daarna de voeding te geven, een verhaaltje te vertellen om vervolgens je baby in slaap te wiegen of in bedje te leggen. Ook simpele handelingen, zoals het inbakeren in een slaapzakje of het sluiten van de gordijnen, kunnen onderdeel worden van dit slaapritueel. Het gaat er eigenlijk om dat jouw kindje deze handelingen na verloop van tijd gaat herkennen en gaat associëren met zijn of haar bedtijd.
Let op; veel methodes zijn erop gericht je kindje wakker in bed te leggen zodat hij/zij zelf in slaap leert te komen. Wij maken geen keus hierin; een ouder weet zelf wat het beste is voor zijn of haar kind en of je kindje al zelf in slaap kan komen. Als je kindje hier nog een beetje hulp bij nodig heeft, bijvoorbeeld door middel van in slaap wiegen zullen wij dit zeker ook niet afraden. Het ene kindje kan al met 2 maanden zelfstandig in slaap vallen, het andere kindje pas met 1 jaar; dit is niet erg. Zelfstandig in slaap vallen is een vaardigheid die je kindje moet leren, net als omrollen, zelfstandig zitten, kruipen of lopen; elk kind is hier anders in en een beetje hulp kan absoluut geen kwaad.
6. Als je baby tussendoor wakker wordt
Als je kindje tussendoor wakker wordt dan is het belangrijk om te allen tijde rustig te blijven en eerst te inventariseren wat er aan de hand kan zijn. Ga hierbij eerst uit van de standaard behoeftes van jouw baby, zoals hongerig zijn, een vieze luier hebben, genegenheid willen, etc..
Ga ook even na of er geen andere invloeden zijn geweest die ervoor hebben gezorgd dat jouw baby wakker is geworden, zoals licht-, temperatuur- of geluidsinvloeden.
Houd ook rekening met de slaapcyclussen van je kindje. Het kan zijn dat jouw kindje net in een overgangsfase van cyclussen verkeerde en door een kleine invloed toch helemaal wakker is geworden. Dat kan zomaar gebeuren na bijvoorbeeld het horen van een klein geluidje zoals een hoestgeluid van iemand in de omgeving, of lamp die is aangegaan in de gang.
Misschien heb je er nog nooit van gehoord of het ergens een keer voorbij zien komen maar je weet niet precies wat het is, maar slaapregressie kan ook een oorzaak zijn waardoor je baby (tijdelijk) slecht slaapt.
Slaapregressie komt voor op de leeftijd van 4 maanden, 8-9 maanden, 12 maanden, 18 maanden & 24 maanden vanaf de uitgerekende datum.
Een slaapregressie is een periode waarin je baby plotseling slecht gaat slapen; deze periode duurt ongeveer 2 tot 6 weken. De periodes lopen ongeveer gelijk met het ontwikkelen van een nieuwe vaardigheid van je baby; bijvoorbeeld omrollen, tijgeren/kruipen, lopen. Wat je heel vaak ziet is een periode van (ontzettend) slecht slapen, deze periode duurt gemiddeld een maand, na deze maand gaat je baby weer beter slapen EN kan bijvoorbeeld ineens kruipen! De hersenen hebben zo’n grote sprong in de ontwikkeling gemaakt waardoor het slapen even minder was.
Als je alle standaard invloeden van het slechte slapen hebt uitgesloten en er medisch gezien niks aan jouw baby mankeert, dan wordt het natuurlijk een steeds lastiger verhaal. Soms zijn er situaties waarbij je van alles hebt onderzocht, maar toch blijft jouw baby (’s nachts) wakker. Of je baby nu huilend of niet wakker wordt, je komt zelf niet meer aan je nachtrust toe. Dat is frustrerend. Wellicht is er dan tóch nog een simpele methode die jouw kan helpen om jou baby te laten doorslapen. Een hulpmiddel dat jou kan helpen om jouw baby rustiger en beter te laten slapen.
En als je baby nog steeds niet wil slapen?
Welke hulpmiddelen zijn er dan? Hulpmiddelen die jou en jouw baby enige nachtrust kunnen terugbrengen. Klinkt dat goed? Onze gouden tip kan er toe leiden dat jouw baby in ieder geval beter gaat slapen, minder wakker wordt of misschien wel helemaal gaat doorslapen. De oplossing is binnen handbereik.
7. De gouden tip: gebruik Lulla doll
De gouden tip die wij voor je hebben betreft een product. Naar onze mening is dit product dé oplossing voor de meeste baby’s die slecht slapen. Wij zeggen ‘de meeste baby’s’. Het hoeft dus niet zo te zijn dat dit product het wondermiddel is voor alle baby’s. Toch merken we uit alle ervaringen met Lulla doll dat ruim 80% van alle gebruikers duidelijke vooruitgang boekt in het in slaap brengen van hun baby of het beter laten doorslapen van hun baby.
Een unieke oplossing: jouw baby wil weer slapen!
Het product betreft de Lulla doll. Een knuffel pop met een hartslag en ademhaling. Lulla doll is een product van het IJslandse bedrijf RoRo. Nadat uit studies en onderzoeken is gebleken dat baby’s rustiger worden van de ademhaling en hartslag van hun moeder is het bedrijf aan de slag gegaan om deze ademhaling en hartslag zo realistisch mogelijk op te nemen en deze te verwerken in een kindvriendelijke knuffel pop. Lulla doll is daar dus het resultaat van. De knuffel heeft in eerste instantie de juiste fysieke eigenschappen die rustgevend werken op een kind. Echter het belangrijkste element is de nabootsing van een hartslag en ademhaling.
Mocht je de Lulla doll als hulpmiddel willen inzetten, dan is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing te volgen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om de pop eerst even bij jou te houden, zodat jouw lichaamsgeur aan de pop wordt overgedragen. Jouw baby raakt dan sneller en beter bekend met de pop. Daarnaast kun je de pop het beste in stappen introduceren. Hoe je dit het beste kunt aanpakken lees je op de verkooppagina van Lulla doll.
Sinds kort kun je Lulla doll ook huren bij Babyforest. Wel zo handig als je eerst even wilt kijken hoe de pop werkt, voelt en hoe het geluid is. Lulla doll huren kan al vanaf €3 per week (dat is maar €0,43 per nacht!). In de productcategorie Lulla doll op onze website lees je hier meer over.
Conclusie
Het laten doorslapen van je kindje is voor veel ouders van nu een echte uitdaging geworden. Waar men vroeger nog uit ging van de ‘laat je baby maar huilen’ methode, gaat het nu allemaal om het achterhalen van de redenen waarom jouw baby huilt.
In sommige slaaptraintechnieken wordt er nog steeds geadviseerd om jouw baby te laten huilen totdat hij of zij zelf in slaap valt. Een methode die niet alleen volgens de meest recente studies, maar ook volgens ons flink achterhaald is. Nu zijn er ook methodes die niet de nadruk leggen op het alleen maar laten huilen van je baby, maar meer een stappenplan bieden om jouw baby steeds minder te laten huilen wanneer je hem of haar in slaap probeert te krijgen. Deze methodes kunnen je natuurlijk wel degelijk helpen om ene beter slaapritme te creëren. Echter moet je van te voren wel bedenken of je echt die kant op wilt. Als je hierin niet consequent kunt handelen, dan kan het uiteindelijke resultaat van een dergelijke training eigenlijk alleen maar een averechts effect hebben.
Al met al zijn er zeer zeker voldoende methoden of hulpmiddelen die je kunt toepassen voordat je begint aan drastische slaaptrainingen. Iedereen heeft natuurlijk een bepaalde mening over bepaalde methodes of verschillende hulpmiddelen. Het is dan ook aan jou om hier een goede keuze in te maken!