Hoe kun je je baby laten doorslapen? Alle tips op een rijtje!
Veel ouders herkennen zich in het probleem dat hun baby of kindje niet goed doorslaapt. Op het internet zijn er dan ook veel tips te vinden over hoe je je baby het beste kunt laten doorslapen. Echter welke van deze tips vallen volgens ons onder de gouden tips? In dit blog hebben wij de 5 beste tips voor jou verzameld en op een rijtje gezet. Daarnaast geven wij ook aan wat je kunt doen als al deze tips niet helpen. Ook bespreken we een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je je baby wilt leren om door te slapen.
Naast het raadplegen van verschillende experts en wetenschappelijke onderzoeken zijn er natuurlijk ook een aantal nachtouders die wij hebben gevraagd naar hun ervaringen.
Wil je baby niet (door)slapen?
Wat betekent doorslapen eigenlijk?
Doorslapen is natuurlijk een relatief begrip en betekent voor iedereen iets anders. In principe kun je pas over doorslapen gaan praten, wanneer je baby ‘s nachts aan een stuk door slaapt, zonder onderbrekingen. Vanaf de laatste voeding voor het slapen gaan tot aan de eerste voeding in de ochtend. Hierbij slaat je baby dus minimaal één voeding in de nacht over. Dat kan dus van acht uur ‘s avonds tot acht uur ‘s ochtends zijn, maar ook van twaalf uur ‘s nachts tot bijvoorbeeld zes uur in de ochtend.
Hoeveel slaapt een pasgeboren baby eigenlijk?
Ook dit verschilt per baby, maar over het algemeen kun je stellen dat iedere baby minstens twee derde deel van de dag aan het slapen is. Omgerekend komt dat neer op zo’n 16 uur per dag. Hierbij zullen de slaapperiodes vaak niet langer zijn dan enkele uren, omdat de meeste baby’s natuurlijk om de ongeveer 3 uur gevoed moeten worden.
Kunnen pasgeboren baby’s al doorslapen?
Nee. Pasgeboren baby’s hebben nog geen echt dag- en nachtritme, omdat zij het onderscheidt nog niet kunnen maken tussen dag en nacht. In de baarmoeder was er tenslotte ook geen onderscheidt tussen dag en nacht. Een pasgeborene heeft ook nog de voeding nodig om de suikerspiegel op pijl te houden.
Waarom slapen baby’s soms niet door?
Een betere vraag is: waarom slapen baby’s soms WEL door? De meeste baby’s slapen niet door. Er zijn erg veel factoren die kunnen leiden tot het niet doorslapen van je baby. Van honger tot een schone luier. Van een sprongetje tot een verkoudheid. Van het doorkomen van tandjes tot het zoeken naar genegenheid. Van een slechte slaapomgeving tot aan een ondiepe slaap in de slaapcyclus en ga zo maar door. In dit blog worden de meest voorkomende oorzaken besproken en worden alle gouden tips om jouw baby te laten doorslapen op een rijtje gezet.
Vanaf wanneer slaapt een baby gemiddeld door?
Sommige baby’s slapen na een paar weken al door, maar bij de meeste baby’s duurt dit iets langer. Gemiddeld genomen begint het echte doorslapen pas na ongeveer 3 maanden. Dan hebben we het over een gemiddelde slaapperiode van 6 tot 8 uur. Als je baby weer wat ouder is, dan wordt deze slaapperiode verlengd naar gemiddeld 12 uur. In de meeste gevallen gebeurt dit pas na een leeftijd van ongeveer 6 maanden. De periodes van doorslapen worden wel regelmatig onderbroken door verkoudheid, ziek zijn, doorkomende tandjes, sprongetjes, verlatingsangst, slaapregressies (rond 4 maanden – 8/9 maanden – 12 maanden – 18 maanden) etc.
De invloed van het karakter op het slaapgedrag
De gemiddelde ‘doorslaapregels’ gelden natuurlijk niet voor alle baby’s. Ook het karakter van de baby is namelijk van invloed op het slaapgedrag. Zo zijn er baby’s die erg gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf of baby’s die juist minder gevoelig zijn voor prikkels. Baby’s die erg gevoelig zijn, zullen meer moeite hebben met doorslapen. Zij vallen vaak ook iets moeilijker in slaap en worden doorgaans sneller wakker door bijvoorbeeld een geluidje of lichtinval.
De invloed van flesvoeding op het doorslapen
Baby’s die flesvoeding krijgen, slapen vaak beter door dan baby’s die borstvoeding krijgen. Ten opzichte van flesvoeding is borstvoeding namelijk licht verteerbaar. Ook het toevoegen van Johannesbroodpitmeel aan de flesvoeding kan helpen bij het doorslapen. Dit omdat Johannesbroodpitmeel de flesvoeding weer iets dikker maakt. Dikkere flesvoeding vult beter, waardoor je baby minder snel wakker wordt voor een volgende voeding. Ga zelf niet experimenteren met Johannesbroodpitmeel; je baby kan (hoeft niet) hierdoor last van obstipatie krijgen. Mocht je toch Johannesbroodpitmeel gaan gebruiken, gebruik dan de meest natuurlijke Johannesbroodpitmeel die je kunt kopen bij de natuurwinkel. De Johannesbroodpitmeel van een groot A-merk flesvoeding is aangevuld met andere ingrediënten.
De invloed van overdag slapen op het ‘s nachts doorslapen
Een baby slaapt naar behoefte. Het is nooit verstandig om die behoefte naar slaap te verstoren door bijvoorbeeld je baby ‘wakker’ te houden. Jouw baby kan dan overprikkeld raken. Een overprikkeld kind komt slechter in slaap en heeft meer moeite met doorslapen. Het overslaan van dutjes of het rekken van het naar bed brengen wordt sterk afgeraden en werkt meestal juist averechts.
Hoe creëer je dag- en nachtritme bij je baby?
Natuurlijk kun je wel proberen om een goed dag- en nachtritme te creëren bij je baby. Bijvoorbeeld door je baby overdag niet in het donker te laten slapen en zelf ook gewoon door te gaan met de normale werkzaamheden. Je kunt hierbij zachtjes doen, maar het hoeft zeker niet overdreven stil te zijn. Daarentegen probeer je het ‘s nachts juist wel zo donker mogelijk te maken. Zodat je je baby in alle rust naar bed kunt brengen. Op deze manier leert je baby sneller wat het verschil is tussen dag en nacht. Dit kan weer een positief effect hebben op het snel leren doorslapen van je baby. Merk je dat je baby behoefte heeft aan geluiden tijdens het slapen? Zet dan bijvoorbeeld heel zachtjes een wekkerradio aan op een zender waarbij alleen gepraat wordt, of gebruik een knuffel met geluid (Lulla doll), of zet de deur ‘s avonds op een kiertje zodat je kindje toch nog wat geluiden hoort.
Wanneer kun je spreken van een slaapprobleem?
Zoals eerder gezegd zijn er veel factoren die kunnen leiden tot het slecht slapen van jouw baby. Het is dus erg lastig om te bepalen of je baby aan slaapproblemen lijdt of dat een van de bekendere oorzaken ertoe leiden dat je baby niet doorslaapt. Zolang je baby overdag goed functioneert, goed drinkt en alert is, hoeft er niet persé iets aan de hand te zijn. Twijfel je toch? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts.
Je baby laten doorslapen: 5 gouden tips!
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken, artikelen, experts en ervaringsblogs die tal van tips verschaffen over dit onderwerp. Wij hebben een selectie gemaakt van al deze tips en de meest bruikbare tips hieronder opgesomd. Hier volgen dé 6 gouden tips die je direct kunt gebruiken om je baby beter te laten doorslapen.
- Start met rust en regelmaat
- Zorg voor een goede slaapomgeving
- Baker je baby in of gebruik een slaapzak
- Gebruik rustgevende of ruisende geluiden
- Herken de slaapcycli van je baby
1. Start met rust en regelmaat
Een jonge baby kan sneller overprikkeld raken dan je denkt. Een simpel speelgoedje met een muziekje of geluidje erin dat automatisch afspeelt kan al snel te druk zijn voor een baby. Hoe meer indrukken door de dag heen, hoe sneller je baby overprikkeld kan raken en hoe lastiger het wordt om je baby in slaap te krijgen of te laten doorslapen. Het kan dus belangrijk zijn om op juist bepaalde vaste gedeeltes van de dag met jouw baby te spelen. Indien je dit herhaalt, dan ontstaat er meer ritme.
Ook is het belangrijk om regelmaat te creëren in het tijdstip dat je baby ‘s avonds naar bedje wordt gebracht. Probeer na het oppikken van vermoeidheidssignalen je baby iedere avond op een vast tijdstip naar bed te brengen.
2. Zorg voor een goede slaapomgeving
Een goede slaapomgeving begint bij een goed bedje in een rustige omgeving die ‘s nachts goed donker is. Zorg ervoor dat het bedje van je baby een goed matrasje heeft. Je kunt er ook voor kiezen om een slaapnestje aan te schaffen. Dit is een nestje waarin jouw baby lekker genesteld kan liggen, zonder dat hij makkelijk kan wegrollen (indien hij al kan omrollen). Het is wel belangrijk om een babynestje van goede kwaliteit te kopen, waarbij de stof van het nestje bijvoorbeeld doorademend is. Dit in verband met verstikkingsgevaar. Kijk altijd naar het label van het slaapnestje of deze gecontroleerd is.
3. Baker je baby in of gebruik een slaapzak
Het inbakeren van je baby in een speciale inbakerdoek zorgt ervoor dat jouw baby niet meer zo snel wakker wordt van zijn eigen onwillekeurige armbewegingen. Hierdoor slaapt je baby dus beter door. Eveneens zijn er speciale slaapzakjes die je kunt gebruiken om je baby in te bakeren. Overleg wel altijd even met professionals, zoals het consultatiebureau. Het inbakeren mag vaak alleen tot het moment dat jouw baby uit zichzelf kan omrollen of draaien. Daarna wordt inbakeren gevaarlijk. Ingebakerde baby’s die kunnen rollen kunnen op hun gezichtje terecht komen, waardoor verstikkingsgevaar op treedt. Er zijn veel verschillende soorten inbakerdoeken en slaapzakken. Vraag altijd om advies wanneer je er een wilt gaan gebruiken. Je kunt ook een hydrofiele XL doek gebruiken om je kindje in te bakeren.
4. Gebruik rustgevende of ruisende geluiden
Baby’s zijn vanuit de baarmoeder natuurlijk gewend aan ruisende geluiden en geluiden zoals de ademhaling en hartslag van de moeder. Deze geluiden kunnen worden nagebootst door bijvoorbeeld een haardroger of een wasmachine die draait. Als de geluiden op de achtergrond te horen zijn, dan zorgen ze ervoor dat de baby rustiger wordt en hierdoor beter kan doorslapen.
Er zijn ook tal van hulpmiddelen die dit soort geluiden nabootsen. Zo zijn er verschillende CD’s of YouTube filmpjes die dit geluid nabootsen. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op ‘Baby Sleep With Noice’.
Er zijn ook knuffels met een geluidsopname van een ademhaling en een hartslag om het effect van de baarmoeder na te bootsen. Het voordeel ten opzichte van een geluidsopname is dat een knuffel natuurlijk ook nog eens genegenheid biedt en dat de straling van je mobiele telefoon niet in de buurt bij je kindje komt. Een knuffel met geluid is bijvoorbeeld Lulla doll, te verkrijgen op onze website.
5. Herken de slaapcycli van je baby
De slaapcycli van een baby zijn veel korter dan die van volwassenen. Wanneer jouw baby in slaap valt, dan gaat de eerste slaapcyclus in. Het begin en het eind van de slaapcyclus zijn periodes waarbij de kans het grootst is dat jouw baby wakker wordt van bijvoorbeeld licht of geluid. Eenmaal dieper in de slaapcyclus is je baby moeilijker wakker te krijgen. Gemiddeld duurt een slaapcyclus van een baby zo’n 45 minuten. Daarna word je baby automatisch even wakker en valt hij (als het goed is) van vermoeidheid weer direct in slaap. Vervolgens start aansluitend de volgende slaapcyclus, mits de omstandigheden voor een dergelijke overgang ideaal zijn.
Bij een ideale overgang is er geen sprake van ongewenst lichtinval is of harde (stem)geluiden. Mocht het toch zo zijn dat je bijvoorbeeld de kamer binnen komt precies op het moment dat je baby in die overgangsfase zit, dan kan het zijn dat je baby al door een piepklein geluidje helemaal wakker wordt.
Het blijft natuurlijk lastig om rekening te houden met deze slaapcycli van je baby, maar het is wel iets om even bij stil te staan. Het eerste kwartier van de slaapcyclus is meestal nog een lichte slaap; als je kindje op je arm in slaap is gevallen en je wilt je kindje binnen een kwartier wegleggen is er grote kans dat hij of zij wakker wordt! Wacht een kwartier tot je kindje in de diepe slaap belandt en leg je kindje dan over in zijn of haar bed. Het eerste kwartier van elke slaapcyclus is een lichte slaap!
Handig om te weten:
Waarom slapen baby’s van 4 maanden minder goed door?
Zo rond de leeftijd van 4 maanden zijn er van allerlei ontwikkelingen gaande die een grote impact kunnen hebben op het slaapgedrag van jouw baby. De eerste slaapregressie is een feit. Als allereerst zijn er de zogenaamde ontwikkelsprongen van je baby. Dit zijn periodes waarbij de hersenen van je baby zich ontwikkelen op een specifiek gebied. Vaak zie je na een dergelijke sprong bijvoorbeeld dat je baby weer iets nieuws kan, zoals lachen, grijpen of brabbelen. Tijdens een sprong-periode slapen baby’s over het algemeen slechter.
Ook het voedingspatroon en de manier van voeden verandert steeds meer. Je baby krijgt nu misschien ook vaste maaltijdjes naast de melk. Dit kan er voor zorgen dat je baby voor het slapen niet genoeg of juist te veel binnen heeft gehad, waardoor het vaste slaapritme wordt verstoord. Als je baby hier opnieuw aan moet wennen, dan kan dat betekenen dat hij ‘s nachts dus ook minder goed slaapt.
Waarom slapen baby’s van 8 maanden minder goed door?
Rond 8/9 maanden is er de 2e slaapregressie. Je baby maakt op dit moment zo’n grote ontwikkeling in de hersenen door waardoor het slapen even te wensen overlaat. Sliep je baby eerst redelijk of goed? Grote kans dat je baby rond deze periode ineens 5-10 keer wakker wordt per nacht.
Eigenlijk is elke leeftijd van jouw baby wel een spannende fase als het gaat om doorslapen. Als ze net eenmaal gewend zijn aan de nieuwe voeding en het nieuwe patroon, dan komen er weer andere fases om de hoek kijken. Bijvoorbeeld het doorkomen van de melktandjes. Zo rond de 8 maanden kunnen de eerste melktandjes van je baby langzamerhand doorkomen. Het groeien van de melktandjes door het tandvlees heen gebeurt ‘s nachts en is geen prettig gevoel voor je baby. Al met al betekent dat slapeloze nachten, omdat je baby hier vaak van wakker kan worden. Een tip hiervoor is het bedje een beetje schuin zetten zodat de druk een beetje van de tanden af gaat, bij plat liggen staat er erg veel druk op de plekken waar de tanden doorkomen. Een manier om het bedje te verhogen is door bijvoorbeeld een boek onder de poten van het bedje te zetten. Let op dat dit niet kan verschuiven!
Het doorkomen van de melk tandjes gaat meestal ook gepaard met uitslag op de billetjes bij de ontlasting van je baby.
Moet je een baby wakker maken voor voeding?
Dit verschilt per baby. Het is belangrijk om altijd factoren zoals gewicht en groei mee te nemen in de overweging om je baby te laten doorslapen in plaats van wakker te maken voor een voeding. Zo kun je een baby met een relatief laag gewicht beter altijd even wakker maken om te voeden. Mocht je een baby hebben met een relatief hoger gewicht in relatie tot zijn leeftijd, dan zou het op zich geen kwaad kunnen om je baby te laten doorslapen. Het is dan wel belangrijk dat hij door de dag heen al voldoende voeding binnen heeft gehad. Overleg hierover altijd even met het consultatiebureau, je kinderarts of huisarts.
Kan ik mijn baby verwennen met aandacht?
Je kunt jouw baby niet verwennen met (te veel) aandacht. Een baby heeft namelijk juist veel aandacht nodig. Wel is het zo dat je baby gewend kan raken aan bijvoorbeeld het vaak optillen bij een kreuntje of geluidje dat je baby maakt. Probeer er dan ook naar toe te werken om je baby aan te leren zelf weer in slaap te vallen wanneer hij wakker wordt. Bijvoorbeeld door niet gelijk je baby uit bed te tillen, maar eerst even een sst-geluidje te maken en over zijn of haar bolletje te aaien. Tenzij je baby overstuur raakt, dan is het een ander verhaal en kun je hem/haar rustig optillen en troosten.
Stemgeluiden krijgen je baby makkelijker in slaap, maar maken je baby ook makkelijker wakker
Aan de ene kant kunnen jouw stemgeluiden ervoor zorgen dat jouw baby rustiger wordt, sneller in slaap valt en beter doorslaapt. Aan de andere kant kunnen jouw stemgeluiden er juist voor zorgen dat je baby sneller wakker wordt. Zo kan een simpel niesje, hoestje of ander stemgeluid er voor zorgen dat je baby in een keer wakker wordt. Zelfs sneller nog dan bijvoorbeeld het dichtklappen van een deur of het laten vallen van een bord. Net als dat jij veel gevoeliger bent voor de huilgeluiden van jouw baby, is jouw baby veel gevoeliger voor jouw stemgeluiden. Dit is een natuurlijk mechanisme.
Gebruik hulpmiddelen altijd tijdelijk!
Mocht je een hulpmiddel gebruiken, zoals een lichtje, een cd met ruisende geluiden of een knuffel met een lichtgevend hoofd, dan is dat in principe geen ramp zolang je dit hulpmiddel slechts tijdelijk gebruikt. Als je baby hierdoor beter slaapt, probeer het gebruik van dergelijke hulpmiddelen na een tijdje af te bouwen, door bijvoorbeeld het hulpmiddel steeds korter in te zetten.
Kan een baby bij mij in bed slapen?
In principe is het verstandiger en veiliger om een pasgeboren baby in een wieg, co-sleeper of ledikantje vlak naast je eigen bed te laten slapen. Pas na een leeftijd van 6 maanden kun je overwegen om je baby bij jou in bed te laten slapen. Mocht je toch graag samen met je baby in een bed willen slapen, let dan even op een aantal belangrijke zaken.
- Zorg ervoor dat je baby hoger slaapt dan jijzelf. Gebruik hiervoor bij voorkeur een babynestje, zodat je niet per ongeluk op je baby rolt.
- Gebruik geen dekbed of kussens om je baby in of onder te laten slapen. Dit brengt verstikkingsgevaar met zich mee.
- Leg je baby op zijn rug. Uit onderzoek is gebleken dat dit de meest veilige manier van slapen is voor pasgeboren baby’s.
Wat als het allemaal niet helpt?
- Over slaapproblemen kunnen we niet veel vertellen in dit blog. Mocht je alles al hebben geprobeerd en heb je echt geen idee meer wat je nog kunt proberen overleg dan even met het consultatiebureau wat je hier nog meer aan kunt doen. Let wel op; bij het proberen van iets nieuws stop dan niet meteen als het (nog) niet het gewenste resultaat geeft; baby’s hebben soms wel 3-6 weken nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Houdt dit dus consequent vol.
- Homeopathie kan eventueel ook nog weleens helpen bij slecht slapende baby’s. Zoek een goede (klassiek) homeopaat en leg je probleem voor.
- Ook osteopathie kan veel goed doen. De resultaten van osteopathie zijn echter bij elke baby anders. Lees je eerst goed in wat osteopathie precies inhoud en kies voor een osteopaat gericht op baby’s/kinderen.
Wat je absoluut niet moet proberen om je baby te laten doorslapen!
Er is voldoende informatie in te winnen over tips en hints die jouw kunnen helpen je baby te laten doorslapen. Waar die informatie ook vandaan komt, van het internet, van specialisten of waarschijnlijk van je naasten, wij hebben een en ander uitgezocht en zijn tot de conclusie gekomen om onderstaande handelingen in ieder geval niet uit te proberen met als doel om je baby te laten doorslapen:
- Je baby laten huilen totdat hij vanzelf in slaap valt.
- Gestrest en boos reageren als je baby voor de zoveelste keer wakker wordt.
- Druk spelen met je baby voor het slapen gaan.
- Het gebruik van zintuig (over)prikkelende middelen of methoden voor het slapen gaan.
1. Je baby laten huilen totdat hij vanzelf in slaap valt.
Over het ‘laten huilen van je baby’ zijn vaak de meningen verdeelt. Over het algemeen geldt dat het voor een baby van jonger dan 6 maanden eigenlijk geen zin heeft om hem of haar te laten huilen met als doel zichzelf in slaap te troosten. Dergelijke trainingen om je baby te laten huilen voordat hij in slaap valt beginnen dus vaak ook pas vanaf een leeftijd van 6 maanden. Zelfs dan is het raadzaam om je baby niet van de een op de andere dag lang te laten huilen voor het slapen gaan. Probeer deze methode altijd langzaam op te bouwen.
2. Gestrest en boos reageren als je baby voor de zoveelste keer wakker wordt.
Als je baby voor de zoveelste keer wakker wordt, dan is er natuurlijk de kans dat je sneller geïrriteerd raakt. Dat is logisch, omdat je zelf ook niet aan je nachtrust toekomt. Toch is het niet verstandig om irritaties, boosheid of stress over te brengen op je baby. Jouw baby zal dat aanvoelen en hierdoor is de kans dat hij snel weer rustig in slaapt valt kleiner. Vaak gestrest reageren kan zelfs een negatieve werking hebben op de lange termijn. Jouw baby moet zich namelijk veilig voelen, zodat hij de volgende keer makkelijker kan gaan slapen en kan doorslapen. Blijf kalm en accepteer de situatie zoals die op dat moment is.
3. Druk spelen met je baby voor het slapen gaan
Eventjes rustig spelen met je baby voor het slapen gaan kan geen kwaad, zolang er maar geen heftige situaties worden gecreëerd. Zoals vliegtuigje spelen, hard zingen met muziek of in de lucht gooien. Hierdoor kan jouw baby namelijk overprikkeld raken en dit is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust van je baby.
4. Het gebruik van zintuig (over)prikkelende middelen of methodes voor het slapen gaan
Het is niet aan te raden om overprikkelende middeltjes of methodes te gebruiken die de zintuigen op een niet-natuurlijke manier extra prikkelen. Denk hierbij aan het gebruik van bijvoorbeeld geurkaarsjes voor het slapen gaan. Dit zijn middelen en methodes die niet aansluiten op het natuurlijke slaapproces. Hierdoor kan jouw baby in de eerste plaats juist sneller afgeleid zijn en daardoor slechter in slaap komen of slechter doorslapen. In de tweede plaats kan jouw baby wennen aan niet-natuurlijke methodes. Dat betekent dat je je baby leert afhankelijk te worden van deze middelen en methodes.
Iets anders is het gebruik van natuurlijke middelen of methodes, zoals het gebruik van een constant nachtlampje of zachtjes een liedje neuriën. Ook het gebruik van ruisende knuffels kan geen kwaad. Zolang deze hulpmiddelen tijdelijk worden ingezet en weer iets minder worden gebruikt, wanneer het doorslapen beter gaat.
Ervaringen van ‘nachtouders’
Wij zijn ervaringen van ‘nachtouders’ aan het verzamelen over het laten doorslapen van je kindje. Heb jij nog een verhaal, tip of gewoon iets anders? Reageer hieronder of stuur ons een e-mail op info@babyforest.nl en wij zullen het binnenkort hieronder plaatsen!
Bedankt voor de handige informatie! Mijn zus is pas bevallen en heeft veel vragen over het slaapritme van haar baby. Ik ga haar deze link meteen doorsturen. Ook zal ik haar zeggen dat het normaal is dat ze tot drie maanden onregelmatig slapen.